Ondersteuning jongeren
Gambia wordt omklemd door Senegal. Gambia was een kolonie van Engeland en Senegal van Frankrijk. Vroeger was het één land Senegambia. De Fransen en Engelsen hebben er twee landen van gemaakt. Het land heeft 2,1 miljoen inwoners, waarvan 60% onder de 30 jaar. Ongeveer 80% van de bevolking is direct of indirect afhankelijk van landbouw en visserij. Er is sprake van veel armoede, geen vormen van bijstand of verzekering, weinig werkgelegenheid, geen werkgelegenheidspolitiek en dure beroepsopleidingen. De heer Van der Riet is begonnen met het sponsoren van jongeren voor vervolgonderwijs. Door middel van coaching en door hen te leren netwerken, komt vrijwel iedereen uiteindelijk aan los-vast werk.
Daarnaast is hij gestart met een boerderij. Het gaat daarbij om een onderwijs-landbouw-bedrijf waar drie jongeren agri-ondernemerschap leren en andere studenten van de landbouwschool er hun stage kunnen voldoen. Bij dit project is het van groot belang dat hij wekelijks contact houdt met de jongeren. Deze boerderij is inmiddels selfsupporting. In 2020 heeft hij een tweede boerderij gehuurd. Deze farm is nog in ontwikkeling. De afspraak is dat bij winst 60% ervan naar schoolgeld voor jonge Gambianen gaat.
Westerse invloed
Er worden heel veel (agrarische) goederen gedumpt in Afrikaanse landen, met als gevolg dat hun producten onder de kostprijs verkocht moeten worden en niets meer opbrengen. Een collega van de heer Van der Riet is begonnen met het ondersteunen van een boer in Kafuta bij de start van een klein kippenbedrijf. Zijn kippen zouden verkocht moeten worden voor 4,50 euro, maar door concurrentie van westerse vrieskippen van 2,70 euro, kon zijn bedrijf zich niet ontwikkelen. Op deze manier wordt de economische ontwikkeling van veel landen tegengewerkt.
Een ander probleem is dat door geen of onvoldoende controle zeker de helft van het geld van internationale fondsen, onder andere van de EU, niet op de plaats van bestemming terecht komt. Net zoals de heer Van der Riet jongeren streng controleert en alleen op een duurzame manier investeert, zo zouden de EU fondsen dat ook moeten doen.
Hoe kunnen wij helpen?
De heer Van der Riet werkt samen met verschillende vluchtelingenorganisaties in Nederland. Hij kent veel Gambianen, waarvan er velen nu terug moeten naar Italië, op grond van het Dublin-akkoord. Bovendien krijgen velen hier geen asiel, omdat ze niet uit oorlogsgebied komen. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor mensen die tot de LHBTQI-gemeenschap behoren. Hij is ervan overtuigd dat er in Gambia veel mogelijkheden zijn, mits de westerse wereld eerlijk spel speelt. Gambianen willen helemaal niet naar Europa, mits ze een vorm van bestaan kunnen vinden in eigen land.
Klimaatverandering heeft in ontwikkelingslanden een veel grotere impact dan bij ons. Meer en harde regenstormen hebben een verwoestende werking op de huizen. Als zoiets hier gebeurt, zijn er altijd verzekeringen en de overheid die uiteindelijk te hulp schiet. In Gambia bestaan die mogelijkheden niet of nauwelijks.
Met de jongeren die hij sponsorde en hun familie houdt hij elk jaar een bijeenkomst over Empowerment en Climate Change. Zij houden allemaal een korte presentatie hoe het hun vergaan is en hoe het nu gaat, zodat anderen dat horen en er van kunnen leren.
De vijf belangrijkste Werelddoelen voor duurzame ontwikkeling opgesteld door de Verenigde Naties zijn: Armoedebestrijding, Voedselzekerheid en Duurzame Landbouw, Gezondheidszorg voor iedereen, Onderwijs voor iedereen, Gelijke Rechten voor vrouwen en mannen. Wat betreft de landbouw zit de EU Afrikaanse landen behoorlijk in de weg met goedkope export. Het is essentieel dat de EU deze landen nu eindelijk daadwerkelijk gaat ondersteunen in het ontwikkelen van een zelfstandige en duurzame voedselproductie.