Centraal staat het familiegroepsplan: een plan dat ouders en kinderen en hun netwerk zelf vrijwillig kunnen opstellen met behulp van een onafhankelijk begeleider. Daardoor is betere afstemming mogelijk over wat mensen zelf kunnen doen en wat jeugdhulpverleners daaraan kunnen toevoegen. Het (vrijwillige) familiegroepsplan is de basis voor het gesprek over passende hulp met jeugdhulpverleners van de gemeente Amstelveen. 

Ouders, kinderen en professionals worden binnenkort op de website (toegang tot de jeugdhulp) en via andere kanalen geïnformeerd over de mogelijkheid voor ouders en kinderen om gebruik te maken van ondersteuning bij het opstellen van een familiegroepsplan.

Gert Jan Slump: “Wij zien deze aanscherping van de verordening en het werken aan meer bekendheid van het familiegroepsplan als een heel belangrijke bijdrage aan goede hulp voor ouders en kinderen. Omdat zij samen met hun netwerk in een plan kunnen bepalen wat zij nodig hebben, is de kans op passende jeugdhulp aanzienlijk groter.” 

Nora Fakirni: “Eigen kracht en dus regie houden begint bij autonomie en juist door deze autonomie te stimuleren, worden gezinnen aangemoedigd om de stappen te bepalen en te zetten om hun doelen te bereiken. Dit zal bijdragen aan het versterken van het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen”.