Stieneke Kruijer, raadslid GroenLinks, nam in 2021 het initiatief voor een motie om een kunstprijs voor jong talent in het leven te roepen. “Mijn doel was om jonge kunstenaars binnen te halen om te zorgen voor nieuwe dynamiek in het Amstelveense kunstklimaat.” Zij heeft de prijs donderdag uitgereikt aan Eve Boontje.

De winnaar van de Kunstprijs van de Raad krijgt een projectatelier binnen het gemeentelijke ateliergebouw Ateliers 24 voor de duur van één jaar. De wethouder vindt het een mooi initiatief van de raad om op deze manier talentvolle kunstenaars letterlijk de ruimte te geven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Uit de vele inzendingen blijkt dat er onder de studenten veel enthousiasme bestaat voor deze kunstprijs. 

Museum JAN was zo onder de indruk van het werk van aanstormend talent, glaskunstenaar Eve Boontje, dat het besloot het winnende werk aan te kopen voor de eigen collectie. Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN: “We zijn ontzettend blij met deze aankoop. Museum JAN heeft de ambitie om jonge makers te stimuleren die de uitdaging aandurven om met glas te werken. Het werk van Eve Boontje sprak ons gelijk aan, het is heel poëtisch, verhalend en van nu.”

De gemeenteraad heeft aangegeven voor de kunstprijs op zoek te gaan naar aanstormend talent op de Gerrit Rietveld Academie. De Graduation Show van de Gerrit Rietveld Academie is bij uitstek de gelegenheid om nieuwe kunstenaars te ontdekken. Deze show vond plaats van 5 tot en met 9 juli. Tijdens deze tentoonstelling heeft de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) het werk van 22 eindexamenkandidaten, die zich hadden ingeschreven voor de Kunstprijs van de Raad, beoordeeld. De ABK moest een keuze maken uit veel werk van hoog niveau en heeft uiteindelijk één winnaar geselecteerd.