Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), SOA Aids Nederland en de Rutgersstichting deden onderzoek naar het gebruik van condooms onder jongeren in de schoolleeftijd. Dat neemt geleidelijk af. In Nederland gebruikt maar iets meer dan de helft van de jongeren een condoom. De WHO schrijft dat jongeren op deze manier een aanzienlijk risico lopen op seksueel overdraagbare ziekten en ongeplande zwangerschappen. Stieneke Kruijer van GroenLinks vindt dat zorgelijk. Ze is heel stellig als ze zegt dat de gemeente iets kan doen. ‘Twee dingen. Voorlichting, en de drempel voor condoomgebruik verlagen. Het is bewezen dat dat helpt. Dus is dit verstandig om te doen. Dat is geen hogere wiskunde.’
GroenLinks diende zijn motie in tijdens de raadsvergadering van 9 juli. De motie stelt dat condoomgebruik afneemt door de hoge kosten en doordat jongeren zich schamen om condooms te kopen. Daarom roept de motie het college op om een voorlichtingscampagne te organiseren, samen met SOA Aids Nederland en de Rutgersstichting. Een ideaal moment daarvoor is de Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid, op 4 september aanstaande. Bovendien wil GroenLinks dat de gemeente op die dag eenmalig gratis condooms verstrekt op plaatsen waar veel jongeren zijn.
De motie werd na bespreking in de raad niet aangenomen. Er waren 16 stemmen voor en 20 tegen. Wel spraken de meeste partijen uit dat de seksuele gezondheid van jongeren een belangrijk thema is. De gemeente onderzoekt nog of er toch gratis condooms kunnen worden uitgedeeld op bepaalde plekken.