Besparen op energie

Amstelveen wil in 2040 energieneutraal zijn. Volgens GroenLinks kan dat ambitieuzer. Amstelveen moet de groenste stad van de regio zijn. 

Juist in tijd van bezuinigingen is het ook belangrijk én rendabel om te investeren in groene, innovatieve technieken. De gemeente gaat dit bijvoorbeeld doen door zonnepanelen te plaatsen op eigen daken; door scholen, kantoren en bedrijven te stimuleren zonnepanelen op hun daken te plaatsen en door te gaan met collectieve inkoop van zonnepanelen tegen een scherpe prijs. Via de ZonAtlas kan iedereen straks zien wat zonnepanelen op zijn dak zouden opleveren. De gemeente brengt ook het eigen energieverbruik omlaag. Alle gemeentelijke gebouwen krijgen minimaal het energielabel B.

Bij nieuwbouw wordt Cradle2Cradle of klimaatneutraal bouwen de norm en gebruiken we altijd hernieuwbare of gerecyclede grondstoffen. Elk bouwplan wordt getoetst op zijn energielabel.

Afhankelijk van energiezuinigheid/-neutraliteit worden de gemeentelijke leges verlaagd, ook bij bedrijfsgebouwen en winkels. De vervuiler betaalt.