Amstelveners kunnen door middel van buurtinitiatieven zelf hun leefomgeving vormgeven en de regie in eigen hand nemen. Belangrijk is dat hiervoor goede randvoorwaarden worden geformuleerd en er moeten afspraken worden gemaakt over de ondersteuning door de gemeente. GroenLinks heeft het initiatief genomen om hier met bewoners over te brainstormen en nodigt mensen, die mee willen denken, van harte uit om aan deze gesprekken deel te nemen.

Vanwege de bezuinigingen op de verzorgingsstaat staan allerlei buurtvoorzieningen onder druk of verdwijnen zelfs. Vaak zijn bewoners best bereid om het beheer van dit soort voorzieningen zelf op zich te nemen. GroenLinks vindt het belangrijk om buurtinitiatieven mogelijk te maken en te stimuleren. Op initiatief van GroenLinks is het zogenaamde Right to Challenge, waarbij burgers meer bevoegdheden kunnen krijgen om maatschappelijke taken op zich te nemen, in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) opgenomen. Dit ‘uitdaagrecht’ komt erop neer dat burgers het recht krijgen om de gemeente uit te dagen als ze denken dat ze bijvoorbeeld de zorg, het groenonderhoud, het beheer van speeltuinen, speelbadjes of het beheer gemeenschappelijke gebouwen in de buurt beter kunnen organiseren dan de gemeente dat kan doen. Het uitdaagrecht moet per gemeente nader worden uitgewerkt in een plaatselijke verordening.

Op initiatief van GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer is een groep bewoners uit Amstelveen aan het brainstormen over de mogelijkheden die er zijn voor het ontwikkelen van buurtinitiatieven. In de plaatselijke verordening voor de WMO moeten voorwaarden worden opgenomen en moet bijvoorbeeld worden aangegeven welke ondersteuning burgers hierbij kunnen krijgen van de gemeente. Deze groep komt op donderdag 26 maart bijeen om 20.30 uur in de buurtkamer, Lindenlaan 75 in Amstelveen. Geïnteresseerden zijn welkom om mee te praten over de risico’s en kansen van dergelijke initiatieven en kunnen uiteraard ook concrete activiteiten aandragen. Voor vragen of opmerkingen kan men zich ook richten tot fractie@groenlinksamstelveen.nl