Stieneke Kruijer
Stieneke Kruijer

GroenLinks wil behoud subsidie Griffioen

GroenLinks Amstelveen wil dat de subsidie voor cultureel centrum de Griffioen op Uilenstede behouden blijft. In het nieuwe WMO-beleid van het college van B&W verliest deze instelling naar eigen zeggen haar jaarlijkse 48.000 euro. Juist voor de stimulering van sociale samenhang in een studentenwijk als Uilenstede vindt GroenLinks de Griffioen belangrijk.

De Griffioen verliest haar subsidie op basis van de WMO omdat het beleid rondom sociale samenhang wordt gewijzigd. GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer vindt dat dit geen reden mag zijn om de subsidie stop te zetten: “Juist op een grote, anonieme studentencampus is iets als de Griffioen van belang. Ze organiseren culturele cursussen, voorstellingen en zijn een ontmoetingsplek in de wijk. In een tijd van toenemende eenzaamheid onder studenten, is zo’n plek om elkaar te ontmoeten onmisbaar.

Daarnaast gaat de WMO ook steeds meer uit van eigen initiatief. Kruijer vindt dat Uilenstede als wijk in die zin anders bekeken moet worden dan de rest van Amstelveen: “Dit is een wijk waar jaarlijks een derde van de ruim 3000 studenten verhuist. Omdat zo veel mensen er maar zo tijdelijk wonen, kan je niet van hen verwachten dat ze zelf alles organiseren, maar is het ook van belang dat er simpelweg een plek is waar ze terecht kunnen.”

De gemeente moet haar WMO-beleid deels aanpassen vanwege bezuinigingen uit Den Haag, maar gaat zelf nog een stap verder: “De wethouder wil sowieso al meer dan een miljoen euro éxtra bezuinigen op de WMO om dat geld naar de algemene pot van de gemeente te laten gaan. Dat gaat ons al ver, maar de Griffioen moet dan in ieder geval overeind blijven.”