GroenLinks Amstelveen is niet blij met het plan van het College om pasjes in te gaan voeren voor de ondergrondse afvalcontainers. Woensdag 9 november vergadert de gemeenteraad over de nieuwe grondstoffenvisie. Onderdeel daarvan is dat Amstelveners in de toekomst hun restafval zelf naar ondergrondse containers brengen. Met een pasje zullen mensen volgens de wethouder gebruik kunnen gaan maken van de dichtstbijzijnde en nog een andere container. De maatregel wordt genomen om te voorkomen dat bedrijfsafval in de containers belandt.  

GroenLinks wil dat Amstelveners hun restafval in de toekomst zo makkelijk mogelijk weg kunnen brengen. Pasjes vormen een drempel die het voor mensen lastiger maakt gebruik te maken van ondergrondse containers. Er zijn allerlei situaties waardoor mensen van wisselende containers gebruik willen maken of het pasje niet bij de hand hebben.
De huidige overlast bij ondergrondse containers bestaat eruit dat mensen afval dat niet door de opening past, naast de containers plaatsen. Dat probleem wordt met het invoeren van pasjes niet opgelost. GroenLinks raadslid Tessa van Wijnen: ‘Er is een aantal wijken waar bedrijfsafval mogelijk in containers komt, maar dat mag geen reden zijn alle Amstelveners straks met een pasje op te zadelen.’
Veel Amstelveners zijn bezig met afvalscheiding en GroenLinks wil dat de gemeente het mogelijk maakt dat goed te doen. Daarom is GroenLinks blij met de aandacht voor verbetering van de afvalscheiding in de hoogbouw in de nieuwe plannen. Door een eerder amendement van GroenLinks hierover kan nu bekeken worden hoe het voor bewoners van hoogbouw ook makkelijker wordt om afval te scheiden.
Amstelveners hebben steeds minder restafval. Het nieuwe systeem waarbij plastic/PMD en GFT afval vaker opgehaald gaat worden, maakt het aantrekkelijker om die soorten afval nog beter te scheiden. GroenLinks wil veel aandacht voor communicatie over de nieuwe plannen. Mensen hebben tijd nodig om aan veranderingen in ophaalschema’s te wennen.