Op initiatief van GroenLinks heeft de gemeenteraad vorig jaar gevraagd jonge mantelzorger op te sporen en te ondersteunen. Naar aanleiding daarvan heeft het college nu een plan van aanpak opgesteld. GroenLinks is daar erg blij mee.

GroenLinks is erg tevreden dat het college van plan is om het probleem van jonge mantelzorgers serieus op te pakken. Raadslid Stieneke Kruijer: “Jonge mantelzorgers dreigen te weinig tijd over te houden voor sport, spel en onderwijs. Het is belangrijk dat de aanwezigheid van jonge mantelzorgers in een gezin er niet toe leidt dat het recht op huishoudelijke hulp wordt beperkt.”

In november 2014 heeft de raad een motie, die was ingediend op initiatief van GroenLinks, aangenomen. Hierin werd gevraagd om jonge mantelzorgers actief op te sporen en te ondersteunen. Deze jongeren moeten voldoende tijd krijgen voor hun opleiding en voor ontspanning.

Naar aanleiding van deze motie heeft het college een plan van aanpak opgesteld. Op basis daarvan zal in kaart worden gebracht hoe groot de belasting voor deze jonge mantelzorgers is en in hoeverre hun taak als mantelzorger hun toekomst zou kunnen bedreigen. Het college streeft er bovendien naar dat de aanwezigheid van jonge mantelzorgers in een gezin niet meetelt bij de indicering voor hulp in de huishouding om overbelasting van deze kinderen of jongeren te voorkomen.