‘Wat GroenLinks betreft is het klinkklare onzin om nu op de verkiezingen te wachten. Wat de rekenkamer heeft onderzocht, heeft helemaal niks met de politiek te maken, maar is gebaseerd op objectieve feiten. Feiten waar wij als raad direct mee aan de slag moeten gaan en waarmee we het huidige beleid moeten aanpassen.’ zegt GroenLinks-fractievoorzitter Lennart de Looze.

De huidige woonagenda (opgesteld door het college bestaande uit de VVD, D66 en PvdA) geeft al jaren geen ruimte voor het realiseren van sociale woningen, betaalbare en kwalitatieve koopwoningen en ouderenwoningen. De feiten uit het onderzoek op een rijtje:

 

Sociale woningbouw

In de woonagenda wordt voornamelijk ingezet op doorstroming van de zogenoemde scheefwoners en er worden vanwege dit beleid al jaren geen extra sociale woningen toegevoegd. Uit het rekenkameronderzoek blijkt duidelijk dat er tot 2025 minstens 1.320 extra sociale woningen toegevoegd moeten worden. Ook is feitelijk onderbouwd dat de groep die nu goedkoop scheef woont minstens even groot is als de groep die nu te duur scheef woont.

 

Betaalbare koop- en huurwoningen

In de huidige woonagenda is als beleid opgenomen dat 363.000 euro als bovengrens moet worden genomen voor een ‘ betaalbaar’ appartement. Zonder hierbij een minimaal aantal slaapkamers of m2 op te nemen. Uit het onderzoek van de rekenkamercommissie blijkt dat de grootste vraag is naar woningen tussen de 279- en 409.000 euro  en dat de meeste vraag is naar woningen met minstens twee slaapkamers voor gezinnen. De afgelopen jaren is vooral gefocust op veel te kleine appartementen van 40-50 m2 in het vastgestelde middeldure huur- en koopsegment (huur 700-1100 euro, koop max 363000 euro).

Uit het rekenkameronderzoek blijkt dat er nu al een overaanbod is voor de veel te kleine woningen die in Amstelveen worden gebouwd en dat zelfs ontwikkelaars aangeven dat we op dit moment voor leegstand in de toekomst bouwen. De Looze: ‘bijvoorbeeld hier in de bankrastoren, allemaal dure appartementen als je het per vierkante meter bekijkt, en dit staat voor de helft leeg. (zie foto)’

Ouderenwoningen

Uit het rekenkameronderzoek blijkt dat 12% van de ouderen aangeeft dat hun woning te groot is, en dat dit vooral ouderen zijn die nu in een koopwoning leven.

Ouderen willen graag naar een betaalbare levensloopbestendige woning verhuizen, maar deze woningen met een betaalbare prijs, zijn niet beschikbaar. De vraag naar betaalbare seniorenwoningen zal door de vergrijzing alleen maar toenemen.

‘Wij hebben de afgelopen jaren tegen de woonagenda gestemd en tegen alle bouwprojecten die in de raad zijn gepasseerd, omdat we wisten dat dit beleid geen oplossing is voor de wooncrisis. Nu is het door een onafhankelijk onderzoek ook daadwerkelijk onderbouwd. Het is leuk om gelijk te krijgen, maar niet als het ten koste gaat van onze inwoners.’ voegt GroenLinksraadslid Cheimaa Aouni toe. ‘Aangezien de motie niet is aangenomen, hopen wij dat er na de verkiezingen snel iets wordt gedaan om de huidige wooncrisis in Amstelveen op te lossen en het beleid zo snel mogelijk wordt aangepast.'