De Amstelveense gemeenteraadspartijen D66 en GroenLinks vragen aandacht voor “jeugdig burgerschap”. Beide partijen willen dat jongeren beter worden betrokken bij de politiek. Vooral jongeren in de leeftijdscategorie 14 tot 18 jaar, die bijna mogen stemmen, moeten beter worden betrokken bij planvorming en politieke besluitvorming.  

 

Bereik de doelgroep
“Jongeren betrekken bij de politiek is geen eenvoudig karwei”. Aldus raadslid Paul Meinhardt van D66. ”Collega Polderman en ik hebben gesproken met scholen, jongerenwerk en P60 om te ontdekken hoe je jongeren actief kan krijgen voor het politieke werk. Alle organisaties zeggen één ding: zoek de jongeren op. Verwacht niet dat ze naar jou toe komen.”
“Het is ontzettend belangrijk om aan te sluiten bij de denkwereld van de jongeren. Meestal hebben ze hartstikke goede ideeën over het verbeteren van de stad, maar wordt de tijd niet genomen om naar jongeren te luisteren. Zorg dat je methoden gebruikt die jongeren aanspreken en neem ze serieus.” Aldus burgerraadslid en kandidaat raadslid Ilika Polderman van GroenLinks.

Innovatieve middelen
Beide partijen willen op 14 maart in de commissie Burgers & Samenleving in gesprek gaan met de andere partijen om samen te verkennen hoe jongeren beter betrokken kunnen worden bij de politiek. De fracties dagen hun commissiegenoten uit om met innovatieve ideeën te komen die jongeren zullen binden aan de politiek. Zelf hebben GroenLinks en D66 ook een aantal ideeën die ze willen delen met hun commissiegenoten. Ilika Polderman: ”Denk bijvoorbeeld aan een vlogfestival of gastlessen maatschappijleer door raadsleden”. Paul Meinhardt voegt hieraan toe: ”Ik ben zelf erg onder de indruk van het Project Speaking Minds dat jongeren een stem geeft in het vormen van armoedebeleid dat aansluit bij de doelgroep.” Beide partijen gebruiken de input van de commissie om na de gemeenteraadsverkiezingen met voorstellen te komen om jongeren beter bij de politiek te betrekken.